Kur Osle galima išgerti kavos

Kur Osle galima išgerti kavos

Oslo kavinės dažniausiai dirba iki penktos valandos vakaro, išimtis – ketvirtadienį, tuomet kai kurios kavinukės uždaromos 18:00 arba net 20 valandą.

Lengviausia mieste surasti Stockfleths. Ši kavinė yra šalia geležinkelio stoties, į kurią atvykstama iš oro uosto. Stockfleths – nedidelis kavinių tinklas, kuriame dirbama tik su vadinamąja „specialty coffee“ kava (kavos rinkos segmentas; 100 balų kokybės skalėje tokia kava visada yra vertinama mažiausiai 85 balais. Tai aukštos kokybės kava, auginama daugiau nei 1500 metrų virš jūros lygio; visada aiški šios kavos kilmė – ferma ar perdirbimo cechas). Pupelės šioms kavinėms skrudinamos senoje norvegiškoje kavos bendrovėje Solberg & Hansen (ji buvo įkurta 1879 metais). Solberg & Hansen yra viena stambiausių kavos kompanijų, savo veikloje naudojanti tik „specialty coffee“ kavą. 

Stockfleths galima nusipirkti kavos pupelių, AEROPRESS arba HARIO V60 aparatais ruoštos kavos. Kavos rūšys kavinėje skiriasi, priklausomai nuo derliaus, bet jos visada galima rinktis iš penkių skonių: vaisinės, subalansuotos, saldžios, espreso ir sezono pasiūlymą (kavos be kofeino arba tamsesnio skrudinimo kavos). Be to Stockfleths siūlo pupelių iš Indijos, o jas kavinėse, kuriose prekiaujama specialty kava pamatysi nedažnai.  Kai kurie lentynose stovėję pakeliai buvo skrudinti prieš kelis mėnesius. Tai ne itin pagirtinas dalykas: kavą geriausia išgerti per tris savaites – mėnesį nuo skrudinimo, vėliau kava bus nebe tokia skoninga ir kvapni. 

Už du V60 ruoštus kavos iš Indijos ir Salvadoro puodelius teko pakloti po 35 kronas.  Karšta kava pasirodė šiek tiek per daug sukepta, tačiau kavoje iš indiškų pupelių buvo juntami prieskoniai. „Salvadorui“ šiek tiek atvėsus buvo stipriai juntamas vaisinis poskonis – sultingas abrikosas ir šeivamdžio vaisiai.

Kavinė yra gavusi daug apdovanojimų. Ypač daug jų pelnyta vietiniuose baristų čempionatuose. Yra netgi auksinis AeroPress aparačiukas, prizas iš pasaulinio kavos ruošimo šiuo aparatu čempionato. Su kavaviriais (baristomis) šioje kavinėje bendrauti įdomu, akivaizdu, kad jiems šis darbas patinka. Baristos mums papasakojo, jog būtent šioje kavinėje daugiausia paruošiama espreso kavos. Alternatyvos verdamos viso labo tris, keturis kartus per dieną. 

Ši Stockfleths yra didžiausia ir itin patogi – joje daug vietos, erdvu, įtaisyti kištukiniai lizdai, veikia Wi-Fi bevielis internetas, yra tualetas. Maistas – paprasčiausi sumuštiniai ir sultys. Ši vieta idealiai tinka darbui prie puodelio kavos.

Oslo miesto centre, pačiame istorinės pėsčiųjų alėjos, besidriekiančios nuo stoties iki Karališkųjų rūmų, viduryje rasite dar vieną tinklinę kavinę – Kaffebrenneriet. Šio tinklo kavinukių Osle yra daugiau nei Stockfleths. Po miestą išsibarsčiusios maždaug 25 ir jų veikla irgi yra sutelkta ties „specialty coffee“. Pupeles skrudina vėlgi Solberg & Hansen.

Nuo kavos rūšių pasirinkimo raibuliuoja akyse. Akivaizdu, jog tai padaryta specialiai: pasikartoja tie patys kavos pakeliai, tačiau sukuriamas įspūdis, jog čia yra daugybė kavos atmainų. Kava parduodama pakeliais ir sveriama. Ant pakelių puikuojasi įvairios emblemos: Cup of Excellence (Alliance for Coffee Excellence organizacija kasmet renka geriausią šalies kavą), Direct Trade (skrudintojas perka kavą tiesiogiai iš fermerio) ir Organiška kava (išauginta nenaudojant cheminių trąšų).

Mažutėje Kaffebrenneriet mums pasiūlė viso labo dviem būdais paruoštos kavos – su filtru ir espresą. Kavinėje galima užkąsti sumuštinių ir prancūziškų raguolių. Nėra nei kištukinių lizdų, nei bevielio interneto ir tualeto, bet tai tik dėl šios užeigos tipo. Didžiausias privalumas – pasisėdėjimas terasoje. Iš čia smagu stebėti praeivius ir grožėtis Nacionaliniu teatru.

Filtruota kava ir espresas buvo tokie stiprūs, kad net nejuokinga. Užsisakius filtruotos kavos iš „Kenya Chinga“ teko išsiskirti su 56 kronomis, espresas iš firminės maišytos kavos mūsų kišenes patuštino maždaug 29 kronomis. Filtras energijos suteikė geram pusdieniui, espresą gerti be sausainiuko – tikras iššūkis. Tai tikrai nebloga vieta greitai gurkštelti įprastos kavos. Jei norisi pajusti skonį, geriausia traukti kitur. Kaimynų užeigėlėje, tarp kitko, duoda neblogo azijietiško greitojo maisto. Greitai, pigiai ir aštriai. Svarbiausia, ten reikėtų užsukti išgėrus kavos, o ne prieš kavos gėrimo ceremoniją, nes priešingu atveju jokių vaisinių poskonių puodelyje nepajusite.

Kita dėmesio verta vieta yra Solberg & Hansen gyvenimo būdo (concept store)  parduotuvė, vienintelė Osle. Tai nedidelė parduotuvė – kavinė, prekiaujanti kava, arbata ir šių gėrimų ruošimui reikalinga įranga. Parduotuvė įsikūrusi Mathallen, Oslo gastronominės kultūros centre. Čia siūloma įsigyti kokybiškų smulkiųjų norvegų gamintojų produktų. Be to, galima labai skaniai pavalgyti – ruošiami ir žaliavalgių patiekalai, prekiaujama sūriais, vynu, Fair Trade (sąžiningos prekybos) produktais, šokoladu, mažųjų, nepriklausomų aludarių alumi ir pan. 

Solberg & Hansen ruošiama tik juoda kava, svarbiausias akcentas yra kavos baras. Kava plikoma Kalita Wave kavavirėje (tai dar vienas lašintuvų pour-over tipas). Kai kurios rūšys ruošiamos ir AeroPress aparatu. Espreso nėra, aparatas stovi kampe – panašu, jog juo čia nebesinaudojama. Visą laiką, kol ten sėdėjome, niekas iš lankytojų neužsisakė espreso kavos. Nors, jei pageidausite, espreso gausite, o vat panorus kapučino, jus pasiųs į  Timo Wendelboe kavinę – kitoje upės pusėje.

Prie kavos čia jokio maisto nesiūloma. Iš patogumų yra tik Wi-Fi internetas ir tualetas, kištukinių lizdų nėra. Kartą per mėnesį Solberg & Hansen visiems norintiems siūlo atvirą degustaciją. Sekmadieniais rengiami dviejų valandų trukmės kursai, skirti „alternatyvų“ ruošimui; už kursus reikia sumokėti 120 kronų. 

Užsisakėme trijų rūšių kavos rinkinį, ruoštą naudojant Kalita filtrus. Kavos rūšys skyrėsi priklausomai nuo derliaus, siūloma ir kavos be kofeino. Kąvą galima rinktis iš kelių dienos pasiūlymų, bet pagal pageidavimą jums paruoš ir bet kokios lentynose sančios kavos. Kava skani. Mums ypač patiko karamelinė Salvadoro ir subalansuota, minkšta Kolumbijos kava.

Timo Wendelboe, pasaulio čempiono ir vietos įžymybės kavinė yra kitoje siauros upės pusėje, už parko. Kavinukė maža ir asketiška, viduje du staliukai. Čia pat ir penkiolikos kilogramų kavos skrudintuvas, barista laisvu nuo darbo metu pakuoja ryte paskrudintą kavą į FedEX vokus; kava juose pasklis po visą pasaulį. 

Tualeto nėra, bevielio interneto – taip pat. Šiaip čia viskas byloja apie tikrą, normalų žmonių bendravimą tarpusavyje. Baristas dirba greitai ir tiksliai. Už jo esančiose lentynose gausu kavos čempionatų apdovanojimų. Kavinėje kava ruošiama tik espreso ir aeropreso aparatais, be to, aeropreso kavą galima rinktis iš visų parduotuvėje esančių kavos rūšių. Kavos kaina svyruoja nuo 30 iki 44 kronų, priklausomai nuo paruošimo būdo.   

Espresas ruošiamas savitu stiliumi, su plona kremine puta, kapučinas buvo skanus. Mus labiausiai domino, žinoma, aeropreso aparačiukas… AeroPress ruošta kava iš Etiopijos buvo vaisinė, lengva ir rūgštoka, bet gerąja prasme.

Ypatingą dėmesį vertėtų atkreipti į Timo kavos bare siūlomas pupeles. Pats šeimininkas kruopščiai atrenka ypatingo, rūšinio derliaus (microlot) pupeles, tiesiogiai bendraudamas su kai kuriais kavos augintojais. Jis dažnai aplenkia žalios kavos supirkėjus,  anksčiau nei jie išsirinkdamas pupeles, dar iki jiems jas paragaujant. Dėl šių priežasčių kava pas Timą Wendelboe visada yra nepakartojamas, unikalus ir asmeniškas pasirinkimas. Čia pat galite nusipirkti jo knygą apie kavą anglų ir norvegų kalbomis – šis vyrukas laiko veltui negaišta ir naudą išspaudžia iš visko.

Grünerløkka – tai rajonas, kuriame ir yra Timo kavinė. Šioje gyvybės kupinoje Oslo dalyje gausu šaunių kavinukių, dviračių parduotuvių, indais prekiaujančių krautuvėlių ir vintažo krautuvių. Šioje vietoje yra tikrai verta įkišti nosį į dar vieną šaunią kavinę – Supreme Roastworks. „Supreme“  taipogi vadinamas ir Australijos skrudintojas, nepainiokite šių dviejų dalykų.

Čia verda gyvenimas – priešingai nei pas Timą, kurio kavinėje vyravo rimtis ir minimalizmas. Vakarais kavinė tampa baru. Kavavirys paleidžia linksmą muziką, vienu metu sugeba ne tik paruošti penkis puodelius kavos, bet ir kliūstelti kitiems lankytojams į jų taures vyno. Vėliau jis ištraukia butelį alaus ir vaišina mus sakydamas, kad „tokio alaus jūs neparagausite niekur kitur.“ Tai IPA, išvirtas su Supreme Roastworks kava.

Supreme bare galima įsigyti Direct Trade arbatos, Chemex ir Hario V60 kavinukams skirtų filtrų, arbatinių ir kitų daiktų. Parduodami puodeliai su Supreme logotipu. Į šią kavinę noris vaikščioti kasdien. Joje tvyro tiesiog iš koto verčianti atmosfera ir yra paprasčiausiai malonu ir gera būti.

Parašykite savo komentarą:

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas. Privalomi laukai yra pažymėti *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Gauk naujienas ir darbo pasiūlymus el. paštu!

Gauk naujienas ir darbo pasiūlymus el. paštu!

Kviečiame užsiregistruoti ir nepraleisti svetainėje publikuojamų svarbių naujienų ir darbo skelbimų.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This